Weekend w Mürren – Szwajcaria w intensywnym wydaniu

Każde wykwintne danie wymaga składników najwyższej jakości, a dobry przepis i sposób podania gwarantują niezapomniane wrażenia. Jak zatem zaplanować idealny weekend w Szwajcarii? To proste – bazą są oczywiście góry, dodatkami szczypta adrenaliny i lokalne składniki. Wszystko dystyngowanie wstrząśnięte, niemieszane. Dobra pogoda i lampka wina dopełnią sukcesu. A sposób podania? Oczywiście na wysokości! Nie gdzie indziej, tylko w Mürren.

Zaczynamy dzień od spotkania z kilkoma ogorzałymi, uśmiechniętymi i pozytywnie zakręconymi ludźmi. Wielkie plecaki, jaskrawe kurtki, wysuszone od wiatru czoła. I ta niewzruszona pewność siebie. Cześć… to z Wami mamy lecieć dziś na paralotni?

Wyczucie czasu mamy idealne! W momencie, gdy wychodzimy na główną ulicę Mürren, rozpoczyna się Desalpe –  tradycyjna parada, która towarzyszy sprowadzaniu krów z wyższych partii gór. No wiecie, kto chciałby stać na oblodzonym stoku i to jeszcze bez trawy! Krowy najpierw schodzą do miejscowości takich jak Mürren, zostawiając za sobą na czas zimy wyśmienite i czyściutkie zielsko porastające stoki na wyskości 2300m. Trochę posiedzą tu, na 1700m i w połowie października lub na początku listopada zawędrują pod dachy obór w sercu doliny.

Zobacz post Weekend w Mürren – Szwajcaria w intensywnym wydaniu na blogu autora
Udostępnij

O autorze

Ona: Project Manager, podróżnik, kierowca i degustator On: UX Designer, podróznik, nawigator, kucharz i fotograf amator.