Wąwóz Guayadeque

Wjeżdżamy do wąwozu Guayadeque na Gran Canarii. Tu jest bardziej zielono niż w innych częściach wyspy, rośnie mnóstwo kaktusów, aloesów, agaw a także kilkadziesiąt endemitów. Przyjazne warunki klimatyczne oraz dostęp do słodkiej wody spowodowały, że wąwóz licznie zamieszkiwali pierwsi mieszkańcy wyspy – Guanczowie. W miękkich skałach drążyli mieszkania. Obecni mieszkańcy wąwozu Guayadeque również żyją w jaskiniach, wyposażeni oczywiście we współczesne zdobycze techniki.

Jadę na sam koniec wąwozu Guayadeque (ok. 15 km) mijając po drodze kilka osad.

Podjeżdżam na parking restauracji „Tagoror”. Miejsce jest pięknie zlokalizowane a sama restauracja wykuta w skale. Warto przejść się korytarzami lokalu i zobaczyć kilka sal z kamiennymi stołami a także sklepik z pamiątkami oraz podstawowymi artykułami spożywczymi.

Ja jednak siadam na zewnątrz i próbuję lokalnego deseru z mączki gofio (mousse de gofio). Dobre to, choć wyczuwa się posmak mąki.  Specyficzny smak i zapach mączki gofio jest wynikiem prażenia ziaren zbóż przed zmieleniem. Je się ją na słono i słodko – dania obiadowe, desery, ciastka i in.

Zobacz post Wąwóz Guayadeque na blogu autora
Udostępnij

O autorze