ŚNIADANIE PO HISZPAŃSKU – PAN CON TOMATE

Śniadanie po hiszpańsku – pan con tomate

Pan con tomate, jednej z najbardziej klasycznych przekąsek kuchni hiszpańskiej, spróbowaliśmy po raz pierwszy w trakcie pobytu w Madrycie. Poszliśmy na śniadanie do małego, klimatycznego lokalu obleganego przez lokalesów – Café Peyma. Więcej o tej i innych madryckich tapas (i nie tylko) przeczytacie tutaj.
Przekąska powstawała równolegle kilku regionach Hiszpanii, między innymi w Katalonii, Walencji czy Murcji. Jej pierwszą wersją było pieczywo z oliwą, do którego z czasem zaczęto dodawać pomidory. Uważa się ją za tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej, które następnie rozpowszechniło się w całej Hiszpanii, a także poza nią. Na Majorce, na przykład, podaje się ją dodatkowo z szynką iberyjską. Pan con tomate można uznać za hiszpański odpowiedni włoskiej bruschetty. Można go podawać jako przystawkę, dodatek lub główne danie.

Więcej przeczytacie naszym blogu podróżniczo-kulinarnym Obieżysmak. Tam znajdziecie także przepis na pan con tomate!

ŚNIADANIE PO HISZPAŃSKU – PAN CON TOMATE

śniadanie po hiszpańsku / kuchnia hiszpańska / hiszpania / jedzenie hiszpańskie / jedzenie w hiszpanii / co zjeść w hiszpanii / czego spróbować w hiszpanii / ciekawostki o hiszpanii / madryt / co zjeść w madrycie / czego spróbować w madrycie / przepis hiszpański / śniadanie hiszpańskie / przepis na pan con tomate / jak zrobić pan con tomate / jak przygotować pan con tomate / jak przyrządzić pan con tomate /

Zobacz post ŚNIADANIE PO HISZPAŃSKU – PAN CON TOMATE na blogu autora
Udostępnij

O autorze