Co pije się w Peru?

Co pije się w Peru

Peruwiańczycy, jako bardzo dumny naród, uważają, że nie tylko mają najlepszą kuchnię na świecie, ale i najlepsze napoje. To, czy są takie dobre jest kwestią indywidualną, ale przyznać trzeba, że dość dużo tu ciekawych wynalazków, uważanych przez miejscowych za istne dobra narodowe.

Na ciepło

Peruwiańczycy dzień zaczynają zwykle od czegoś ciepłego. Preferencje są różne – są tacy, którzy piją kawę (mimo produkcji w Peru dobrej, jakościowej kawy, ta pijana przez większość osób to zwyczajna, mało wyrafinowana rozpuszczalna), są tacy, którzy preferują ziółka. Owe ziółka (infusiones) są tu znacznie popularniejsze niż czarna herbata. Miejscowi najczęściej sięgają po rumianek, anyżek czy hierba luisa (po polsku werbena cytrynowa). Również w knajpach zwykłej herbaty raczej nie dostaniemy. Dość powszechna jest też mate de coca – czyli herbata z koki, często w torebkach, ale w obszarach górskich przyrządzana z naturalnych liści koki. Jak się powszechnie uważa, zmniejsza objawy choroby wysokościowej i dodaje energii. I przede wszystkim – jest całkiem smaczna.

Po więcej zapraszam na blog

Zobacz post Co pije się w Peru? na blogu autora
Udostępnij

O autorze

Could create table version :No database selected