Peruwiańskie potrawy, czyli surowe ryby, świnki morskie i… ryż

Jedną rzecz trzeba Peruwiańczykom przyznać – mają całkiem niezłą i różnorodną kuchnię. Zależnie od regionu dominują inne składniki. Na wybrzeżu jada się sporo ryb i owoców morza, w górach więcej mięsa i ziemniaków, w regionie amazońskim popularne są ryby rzeczne i smażone platany. Wszędzie i zawsze popularny będzie też kurczak i… ryż! Tak, ryż to jak dla mnie największy minus tutejszej kuchni. Ryż w większości miejsc jada się codziennie, jako dodatek do prawie każdej potrawy. Nawet jeśli mamy dostać mięso z ziemniakami, to i tak ryż (i to w powalającej ilości) będzie częścią tego posiłku. Na szczęście porcje są tu zwykle na tyle duże, że i tak nawet odrzucając ryż zdołamy się najeść.

Plusem Peru jest to, że możemy naprawdę tanio i dobrze zjeść. W porze lunchowej większość knajpek oferuje tzw. menu del dia, czyli zestawy lunchowe, składające się z przystawki albo zupy i głównego dania oraz napoju (a czasem wliczony jest nawet deser). Taki naprawdę słusznego rozmiaru obiad kosztuje zwykle ok. 7-10 soli (8-12 złotych) i daje możliwość spróbowania wielu z tutejszych kultowych dań (zwykle możemy wybierać z 4-6 różnych potraw). Gdy pierwszy raz zobaczyłam taką kartę z menu del dia stwierdziłam, że prawie nic z niej nie rozumiem. Dla ułatwienia wybierającym się do Peru przedstawiam zatem „top” tutejszych dań oraz mały słowniczek peruwiańskich potraw:).

Zobacz post Peruwiańskie potrawy, czyli surowe ryby, świnki morskie i… ryż na blogu autora
Udostępnij

O autorze

Could create table version :No database selected