Muzeum Serków Ołomunieckich w Lošticach

Słyszeliście kiedyś o serkach ołomunieckich? :) Może mieliście ich okazję spróbować? Nam do tej pory wspomniane serki były znane jedynie w formie opowieści rodziców Agnieszki, którzy przedstawiali je jako swoisty „koszmar” dzieciństwa ;) . Będąc w tym roku w Ołomuńcu nie mogliśmy przepuścić okazji, aby dowiedzieć się co nieco więcej o tym bardzo popularnym w Czechach przysmaku. Tym bardziej, że serkom poświęcone jest specjalne muzeum! :)

Zanim jednak udamy się do muzeum to przyjrzyjmy się krótko samym serkom :) . W składzie klasycznego Olomouckégo syrečka znajduje się praktycznie tylko urobiony twaróg oraz sól. Z masy twarogowej przygotowywane są charakterystyczne krążki, które poddawane są następnie procesowi dojrzewania. Ten właśnie proces sprawia, że zyskują one swój charakterystyczny smak i zapach. Te właśnie cechy decydują o ich niepowtarzalności – trzeba przyznać, że aromat jest tak specyficzny i mocny, że po prostu nie da się przejść obok nich obojętnie. Twarożkom mogą chyba towarzyszyć tylko dwie skrajne emocje – albo się je kocha albo nienawidzi ;) .

Serki Ołomunieckie

Zapraszamy do lektury całego wpisu na naszym blogu! :)

Zobacz post Muzeum Serków Ołomunieckich w Lošticach na blogu autora
Udostępnij

O autorze