Bryndzowe haluszki

Kuchnia słowacka to dla mnie przede wszystkim skromna oferta lokali miejscowości turystycznych Tatr Wysokich. Znam właściwie tylko to, co oferowane jest w restauracjach w Tatrzańskiej Łomnicy czy barach Słowackiego Raju, tak więc zdaję sobie sprawę, że moje postrzeganie tej kuchni jest ograniczone do menu oferowane przez ww. restauracje. Mimo tego wątpliwości chyba nie ma nikt, co do dań najbardziej znanych, wśród których na podium listy znajdują się bryndzowe haluszki.

Bryndzowe haluszki to kluseczki, które robi się z surowych ziemniaków z dodatkiem mąki i jaj. Po uformowania ciasta, dzieli się je na małe kluseczki i gotuje we wrzątku. Gotowe i jeszcze gorące obtacza się w owczym serze, co nadaje im charakterystycznego serowego smaku. Następnie polewa się gorącym tłuszczem ze skwarkami, dorzuca łyżkę kwaśnej śmietany i danie gotowe do spożycia. CZYTAJ DALEJ

Zobacz post Bryndzowe haluszki na blogu autora
Udostępnij

O autorze

Lubimy poznawać nowe miejsca i odmienne kultury, doszukiwać się różnic i wyjaśniać je sobie. Lubimy poznawać świat przez kuchnię i smaki. I tymi wrażeniami dzielimy się z Wami.

займ на карту мгновенно займ на карту быстро займ на карту с плохой кредитной историей